Roeien op de Reeuwijkse plassen

Roeien op de Reeuwijkse plassen

De Reeuwijkse plassen genieten minder bekendheid dan bijvoorbeeld de Loosdrechtse, maar wat een prachtig roeiwater is het! Dit jaar weer perfect georganiseerd door Elien. Zo togen we op 22 mei met 13 “man” naar watersportvereniging Reeuwijk, waar we bijzonder gastvrij werden ontvangen door Hans Boer.

De Vereniging heeft een riant clubhuis met ruime kade, waardoor de handling van de boten snel en handig plaatsvindt. Technisch en organisatorisch optimaal. Daarbij steekt het geploeter bij de Honte soms wat schril af. Maar de eerlijkheid gebiedt wel te vermelden dat het terrein in Reeuwijk veel uitgebreider is en er geen niveauverschil is of (periodieke) waterstandverlaging. Bovendien is de club veel groter en beschikt, vermoed ik, ook over een aanzienlijk ruimer budget. Toch kun je veel leren van dergelijke bezoeken. Over de ons ter beschikking gestelde boten kan ik alleen maar lovend zijn: 2 wherry’s en 2 D-4 boten, die aanmerkelijk breder en stabieler zijn dan onze C4’tjes. Het kan op de plassen aardig spoken, dus extra aanvangsstabiliteit kan daar geen kwaad. Ook de twee gebruikte wherry’s waren in perfecte staat. Goed materieel dus en bovenal een bijzonder prettige begeleiding door 3 leden van de club, die zich blijmoedig ter beschikking stelden als stuurman.

Onze enthousiaste roerganger kon zeer onderhoudend vertellen over de geschiedenis van het gebied en zo kregen we de nodige anekdotes te horen. Bovendien bleek hij veel te weten over wat er zoal rondvliegt of -drijft op de plassen. Nu moet ik toegeven geen groot kenner van onze gevederde vrienden te zijn, maar ditmaal heb ik toch echt kennis gemaakt met het lied van de karekiet daar in het wuivende riet. We werden ook, zo vlak voor de Europese verkiezingen, gewezen op de nieuwe kilometerslange beschoeiing, waarvoor de EU diep in de buidel heeft getast. Dat deze wetenschap onze al aanwezige warme gevoelens voor “Brussel” aanzienlijk heeft versterkt, spreekt voor zich. Elien had ook nog gezorgd voor prachtig weer en toen wij “Zeeuwen”-  terwijl we ons na afloop van de tocht op het terras in het zonnetje koesterden- ook nog eens een GRATIS drankje kregen aangeboden,  kon de dag natuurlijk helemaal niet meer stuk.

Reeuwijk roept van nu af aan warme gevoelens bij ons op en we willen graag nog een keertje terug. Ons werd ook nog een alternatieve tocht voorgesteld, waarbij je het nabijgelegen Gouda kunt bezoeken. Lijkt me een goed plan. Misschien eind van de zomer?

Hans IJkel

 

 

 

 

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *