Roeien bij “De Where “

Woensdag 17 juli bleek een uitgelezen dag te zijn om bij rv “De Where “ in Purmerend te gaan roeien. Het werd een zonnige, windstille dag. Na een lange rit, zonder file, kwamen wij bij het clubhuis van ”De Where” aan. Na verwelkomd en met koffie opgepept te zijn, gingen wij een C4 te water laten.
Het bleek een lekkere boot te zijn, waar wij de rest van de dag het water rondom Purmerend gingen ontdekken.
Je vaart bijna de hele tijd tussen het hoge riet, soms blijkt er een autoweg of fietspad langs het water te lopen. In de verte zie je af en toe een torentje en wat vriendelijke wolkjes.

Na verloop van tijd vonden wij een mooie plek om aan te leggen en te lunchen. Maar goed ook. Wij waren vroeg uit Middelburg vertrokken en er redelijk vroeg aan toe om de inwendige mens te versterken. Mooie plekken om aan te leggen bleken schaars, zeker voor een C4.
Wij lieten, na de tocht hervat te hebben, Monnickendam links liggen om richting Edam te roeien. Volendam en Monnickendam waren ons afgeraden,  het zou er te toeristisch zijn. Bij Edam aangekomen konden wij geen goede aanlegplaats vinden. Met een wherrie zou dat wel gekund hebben.

Wij besloten om na terugkomst met de auto naar Edam te gaan. Dat bleek een goede beslissing te zijn.
Met moeite vonden wij op de terugweg eindelijk een plekje om aan de kant te komen  om te kunnen wisselen van stuur en even bij te tanken. Om aan te kunnen leggen werd Ria daarbij al sturend tussen het hoge riet opgeslokt. Met moed beleid en trouw konden wij, via de stuurstoel , zonder in de modder te belanden, op de kant komen.

Tijdens onze pauze kwamen er grote hoeveelheden eenden voorbij vliegen, die luidruchtig op zoek waren naar een plekje om te foerageren.
Terug bij het clubhuis werd de boot weer schoon gemaakt en op geborgen. Onderweg waren wij een paar keer boten tegengekomen, die wilden laten zien hoe hard ze wel konden varen!
Een lekkere douche was op deze warme dag heel welkom. Daarna snel op naar Edam.

De Waag was al gesloten, waardoor wij de auto daar makkelijk achter konden laten. Parkeergeld ? Daar doen ze niet aan, werd mij uitgelegd. Wij wandelden door een prachtig oud stadje tot wij een mooie plek vonden om te eten. Een restaurant tegenover wat vroeger wellicht Het Stadhuis geweest was, maar nu een museum is.
Het was niet bepaald vroeg, die dag, dat wij weer in Middelburg terugkwamen. Van files onderweg was gelukkig geen sprake meer.

Als wij nog eens bij De Where zouden gaan roeien kiezen wij voor een wherrie. Toch wat handiger.
Deelneemsters aan dit avontuur waren: Ria Kerkhoff, Wil van Luijn, Corrie van Dijk, Maddy van der Plasse en Elien Nooteboom.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *