Uitwisseling met Folkestone 2024

Dit weekend was het eindelijk tijd voor de langverwachte uitwisseling naar Folkestone. Nadat er een groep Folkestone roeiers over was gekomen voor de Abeelenrace, was het dit weekend tijd dat Honte roeiers (Jan, Kees-Jan, Marius, Ricarda en Karin) de oversteek naar Engeland maakten.

We werden ontvangen in een stralende zon, op het terras uitkijkend over een prachtig blauwe zee. Na een (hernieuwde) kennismaking en een heleboel ’rowing talk’ en een aantal logistieke afspraken voor de dag erna (regatta in Worthing) en voor ons Honte roeiers allemaal een prachtig geel Folkestone t-shirt, gingen we mee met onze gastheren en -vrouw.

De volgende ochtend (heel vroeg voor sommigen van ons) vertrokken we in race-tenue richting Worthing, ongeveer 2 uur rijden, aan de Zuid Engelse kust. Gelukkig hoefden we niet in de eerste races te starten, dat gaf ons de gelegenheid om de Folkestone teams aan te moedigen, maar ook de in- en uitstaptechniek te bestuderen – toch wel heel ander dan met een vlot. Gelukkig was de zee behoorlijk rustig en niet te diep, dus we voelden ons al een beetje zekerder. Bovendien was het zulk mooi weer dat we af en toe dachten aan de mediterrane kust te zitten.


Als eerste ging Karin in de women’s master 40+ four (gestuurde boordvier) het water op. Na even een ‘practice turn’ te hebben gedaan, was het al snel tijd om richting de startlijn op te roeien… 6 boten op een lijn… Attention, go! Snel starten en dan zo snel mogelijk naar de keerboei. Een super spannende race, maar helaas niet voor de finish een golf waardoor het ritme wat verstoord werd en een mooie 2e plaats op een halfe taft van de overwinning.

Een paar races later en het was de beurt aan Kees Jan en Jan om de golven te trotseren in de men’s master 50+ four. Alweer een hele spannende race met een tweede plaats (en een heel tevreden slagroeier, Andrew).

Eindelijk mocht daarna Ricarda ook het water op, samen met Sarah, Becky en Karin in de women’s senior 4 (het hoogste veld). Ondanks de 2 ‘novices’ van Honte, een hele solide race tegen een aantal hele sterke ploegen. Een vierde plaats, was een goed resultaat.

Ook mocht Marius dan eindelijk racen in de men’s masters 40+ samen met Sally, Jan en Andrew. Alweer een 2e plaats voor Folkestone. In het coastal kampioenschap (over een heel seizoen) telt niet alleen de 1e plaats, maar ook de overige plaatsen krijgen punten. Dus we hebben goed bijgedragen aan het puntentotaal van Folkestone, tot veel genoegen van onze hosts.

Als laatste event brachten alle aanwezige clubs één of twee quad(s) (dubbelvier) op het water. Folkestone kon met de Honte roeiers twee boten op het water brengen – de eerste boot in ‘baan’ 9 (Billy, Sam, Karin en Sarah), de tweede boot in de buitenste baan 11 (!) met Andrew, Ricarda, Jo en Ben. Een heel spektakel, zoveel boten en riemen die op maar 10 keerboeien afstormen. De baanvolgorde hoeft ook niet te worden aangehouden- dus een ervaren stuur is heel erg fijn! Roeien op de golven met twee riemen is nog best lastig. Uiteindelijk kwam de Folkestone 1 na een nek-aan-nek race als eerst over de finish, Folkestone 2 als 6e!
Een superleuke afsluiting van een geweldige race dag.

Natuurlijk, na zo’n dag racen moesten alle boten weer op de trailer en terug naar Folkestone. Na de rustige terugreis, werden de boten afgeladen, gesopt, afgespoeld en opgeborgen. Boten liggen ongeriggerd in de loods, dus voor iedere training moet de boot worden opgeriggerd en na de training weer afgeriggerd. Tegen de tijd dat alle boten binnen waren was het 21 uur en konden we nog net voor 11 mensen fish and chips bestellen. Die smaakten heerlijk met een pint.

De vooruitzichten om zondag te roeien zagen er niet rooskleurig uit – te veel wind uit de verkeerde hoek. Echter, na een verkwikkende nachtrust, bleek de zee toch rustig genoeg om te roeien. Snel wat roeispullen in een tas en op naar de club! Wij mochten zowaar een dubbelvier meenemen en Jan mocht sturen (ondanks de vele uitwisselingen was dit de eerste keer dat dat werd toegestaan!). De zee was nu toch wel een klein beetje ruwer dan in Worthing, dus het werd wel maar een korte outing.

In de namiddag werden we verwend met een super leuke rondleiding door Folkestone, wat een leuke stad!

Het weekend sloten we af met een curry maaltijd in het lokale Indische restaurant met onze hosts om hen te bedanken voor een geweldig weekend. Dit is zeker een uitwisseling die we gaan herhalen (en dan hopelijk met nog meer Honte roeiers)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *