In memoriam Hans IJkel

04-04-2021 – Er is een groep fifty-fitters (inmiddels bijna allemaal seventy-fit) bij Honte die al jarenlang op maandagochtend roeit. Een van de roeiers uit die groep, Hans IJkel is helaas op 28 maart overleden. Hans was 74 jaar.

Hans was een markante man. Zeeman, zeiler en roeier. Hij speelde piano en schreef boeken. Samen met  Anneke maakte hij verre reizen. Daar maakte hij prachtige films over met klassieke muziek erachter. Hij bracht ons als toeschouwers daarmee in een andere wereld.

Een deel van die maandaggroep gaat al jarenlang elk voorjaar roeien in Friesland. De zogenaamde Wartenagangers. Hans ontfermde zich over een oude Honte-wherry die lag weg te kwijnen in de tuin van Jan Louwerse: de ‘Jerommeke‘. Daarna bracht Hans steevast zijn ‘Jerommeke‘ mee naar Friesland.
Elk jaar was er wel een nieuwe innovatie. Wie heeft er wel eens een wherry gezien met een lenspomp? Of met een waterpas om te controleren of de boot wel recht ligt? Vóór de wind kon Hans een zeiltje zetten en uiteraard ontbrak een electro-motortje niet voor de in-de-windse rakken.
We plaagden hem er ook graag een beetje mee. “Wanneer komt er nu een periscoop en een overdekt stuurhuisje?” vroegen we dan.

Omdat we allemaal aangeslagen zijn praten we natuurlijk na met onze vrienden over Hans. En wat blijkt? Velen kennen hem met zijn onvermijdelijke gereedschapstas. Hij kon de meest ingewikkelde klusjes oplossen. Van kapotte Quookers tot een betonnen fundering voor een beeld in de tuin. Hans vond het leuk om mensen te helpen. Een trouwe, solidaire en behulpzame vriend.

We zullen Hans missen met zijn innovatieve ideeën, soms net dat tikkeltje eigenwijs dat mensen interessant maakt en vooral ook zijn grote gevoel voor humor.

Zijn vrouw Anneke, zijn grote liefde en maatje door dik en dun, hopen we over een poosje weer terug te zien in de maandagochtend groep en in Wartena. We staan liefdevol om haar heen.

namens de maandagochtend groep,
Jan Hendriksen

Bijschrift foto: Hans en Anneke met hun Jerommeke. Zo’n windstille zomermorgen. Een leeg Veerse Meer voor hun alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *