Verslag Elfsteden 2024

In het afgelopen Hemelvaartweekend hebben 2 teams van Honte de Elfsteden Roeimarathon geroeid.

De Honte ploegen hadden zich ingeschrieven voor de toertocht, Honte Beter (Bram, Steven, Agneta, Jeroen, Sander, Kees Jan, Robert, Marjo, Ard, Bert, Janneke en Fred) en Honte A-team (Bart, Ageeth, Collin, Mira, Arjen, Rob, Truus, Pieter, Sigrid, Eric, Frans en Karin) lagen als respectievelijk nr 79 en nr 84 aan de start, in de staart van het veld van 88 boten.


Als eerste ging Honte Beter (om 20.20) door de start, midden in Leeuwarden, en om 20.22 volgde Honte A-team. Beide Honte teams bestonden uit 12 roeiers/sturen, 4 sub-teams van 3. Ook werden de teams verdeeld in een dag- en nachtploeg. 

De eerste etappes gingen via Bartlehiem naar de eerste stempelplaats in Dokkum. Deze etappes werden gevaren door de dagploeg van ieder team. Buiten Dokkum bij Jannum, namen de nachtploegen het over. De dagploegen mochten een paar uur slapen in het basiskamp bij Fries en Fruitig. De nachtploegen roeiden door de nacht via het stempelen in Leeuwarden, Sneek en IJlst en Woudsend, dan over het Slotermeer richting Sloten. Niet eenvoudig, dat navigeren in het donker op onbekend water! Gelukkig stonden net voor Sloten de dagploegen klaar om weer over te nemen. Het Honte A-team wisselt net na 6 uur ‘s ochtends en ligt goed op schema om binnen de gestelde 24 uur terug in Leeuwarden te zijn. Niet ver achter het A-team, wisselt ook het Honte Beter team rond 6.30 van nacht- naar dagploeg. Ook prima op schema.

Na de stempel in Sloten ging het terug over het Slotermeer, maar nu richting Balk en de hele smalle vaart, de Luts, die alle stuurmanskunsten eiste. Op naar de stempelplaatsen Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward. De roeiploegen waren zeker niet de enigen die van het mooie Friese water genoten, ook veel jachten en sloepjes op het water – wat af en toe voor opstoppingen zorgden…


Het stempelen in Dokkum achter de rug, zochten de dagploegen de wisselplaats in Arum op waar de terug-op-krachten gekomen nachtploegen het stokje (bootje) weer overnamen. Hier bleek dat het Honte A-team nog steeds goed op schema lagen om ruim binnen de tijd binnen te komen, echter het Honte Beter team lag nu wat achter op het schema. Op naar de laatste stempelplaatsen Harlingen en Franeker en natuurlijk de finish bij Wetterwille! De kilometers en vermoeidheid begonnen zeker te tellen en ook de noordelijke wind maakte de laatste etappes pittig.

Het Honte A-team kwam uiteindelijk als 30e toerboot (van 60 boten) om 18.51u over de finish – de 210 km afgelegd in 22u 29 min en 29 sec. Direct na de finish van dit team bleek dat het er echt om ging spannen voor team Honte-Beter. Dus wordt het avondeten en afriggeren uitgesteld om over de laatste kilometers het Honte Beter team aan te moedigen. Ondanks de aanmoedigingen en een uiterste inspanning kwam het team om 20.27u over de finish – een tijd van 24 uur 6 min en 34 sec. Wel uitgeroeid en oranjekoek, maar helaas geen kruisje…

Na een heerlijke warme maaltijd en het afriggeren en opladen van de boten, ging het terug naar Fries en Fruitig voor een welverdiende douche en nachtrust. Het fantastische weekend werd afgesloten met een heerlijk ontbijt bij Antje in Workum (wat een heerlijk zachte stoelen, suikerbrood en koffie!) en daarna terug naar Middelburg.

Dank aan het (grote) team van voorbereiders en het supportteam tijdens de tocht. Zeker voor herhaling vatbaar (al was het maar om toch dat kruisje te bemachtigen)!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *